Θ. Αμπατζόγλου: Η Μικρασιατική καταστροφή είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί ως εθνική καταστροφή

Σε ένδειξη τιμής στην ιστορική μνήμη για την κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική Σμύρνη, με τη συμπλήρωση μιας εκατονταετίας από την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έγινε η παρουσίαση στο Μαρούσι του ντοκιμαντέρ: “Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου”, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2022.

Το ντοκιμαντέρ, με την προβολή ιστορικών ντοκουμέντων παρουσίασε παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η φιλόλογος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς Λίλα Παπαδημητρίου, το οποίο επιμελήθηκε η ιδία.
Με τη γεμάτη συναίσθημα αφήγησή της ταξίδεψε το κοινό στην πιο δραματική στιγμή της νεότερης ιστορίας, ανασύροντας μνήμες από το βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπογράμμισε ότι «η Μικρασιατική καταστροφή είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί ως εθνική καταστροφή, συνδυασμένη πάντα με την προηγούμενη γενοκτονία των Ποντίων», εκφράζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τα γεγονότα, ως Έλληνας με μικρασιατική καταγωγή και με πολλά ακούσματα από την παιδική του ηλικία.
Ειδική αναφορά έκανε στις πολιτικοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεισφορά των Μικρασιατών.
«Οι Μικρασιάτες ήλθαν στην Ελλάδα και στην ουσία ανακαίνισαν το εμπόριο, στελέχωσαν τη βιομηχανία, δημιούργησαν το νέο πολιτισμό και βοήθησαν τη χώρα να βρει την περπατησιά της τα επόμενα χρόνια. Όλο αυτό τον «καμβά» θα το δούμε μέσα από αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ» σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου.                           

Προλογίζοντας την εκδήλωση η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «το ντοκιμαντέρ είναι ένα πραγματικό οδοιπορικό μνήμης και τιμής για την κοιτίδα του Μικρασιατικού πολιτισμού, την ιστορική πόλη της Σμύρνης», το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, ώστε οι νέες γενιές να μην λησμονήσουν ποτέ την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων.
«Οι επόμενες γενιές -σημείωσε- έχουν ένα μεγάλο χρέος και μία μεγάλη ευθύνη να διδασκόμαστε από το παρελθόν μας, να το χρησιμοποιούμε ως φάρο για το παρόν και για το μέλλον μας».

Την εκδήλωση διοργάνωσε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης η εφημερίδα «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» και μεταδόθηκε με live streaming.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας, η Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Βούλα Βανδώρου.

By ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Bachelor of Arts. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Μέλος Δ.Σ. Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου ''Ελπίδα Μάνας΄΄, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.