Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος, το θέατρο της πόλης γέμισε νεαρούς μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης προς τιμήν της αδικοχαμένης κοπέλας.
Γράφει ο Φώτης Καρύδας
«Κορίτσι, που αντιστάθηκες, κρατήσου από τον ήλιο», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως, Αριστοτελείας Δόγκα, που ειπώθηκαν πρωτόδικα στο δικαστήριο και τώρα χαράχτηκαν στη μαρμάρινη στήλη που πλέον δεσπόζει σε χώρο απέναντι από το δημαρχείο Διδυμοτείχου. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος, το δημοτικό θέατρο γέμισε νεαρούς μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης προς τιμήν της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη. Η ιστορία της Ελένης, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε το 2018 από δύο νταήδες στο νησί της Ρόδου, είναι δυστυχώς ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που δυστυχώς επιβραβεύει την επίδειξη δύναμης προς κάθε «αδύναμο». Η Ελένη όμως δεν δολοφονήθηκε μόνο μια φορά. Δολοφονείται συνεχώς από όσους έχουν δημόσιο λόγο και τον χρησιμοποιούν για να απαξιώσουν τις γυναίκες και να εμπεδώσουν μια κουλτούρα βίας εις βάρος τους.
Είμαι τυχερός να έχω στην οικογένειά μου και στο φιλικό περιβάλλον μου γυναίκες ανεξάρτητες, δυναμικές και αξιόλογες. Μεγαλώνοντας έμαθα να σέβομαι τις γυναίκες όπως και κάθε άνθρωπο άλλωστε. Η μεγαλύτερη παγίδα για τα νέα κορίτσια είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης και πίστης στον εαυτό τους. Παρέες με τοξικούς ανθρώπους, εμμονή με το φαίνεσθαι και την ύλη ως υπέρτατη αξία, υποτίμηση της πνευματικής καλλιέργειας, όλα αυτά σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο να χάσεις τον εαυτό σου και την ψυχή σου.
Η κοινωνία μας έχει ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, από ανθρώπους-πρότυπα που θα εμπνέουν τη νεολαία να εξελιχθεί και να προχωρήσει μπροστά και όχι από εκφραστές της υποκουλτούρας. Μέσα από τα κατορθώματα, τις ιδέες και τη συνολική στάση τους θα μας οδηγούν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για την ίδια τη ζωή μας.
Ηρθε η ώρα να αναδείξουμε περισσότερο τις αξίες της εργατικότητας, του μόχθου, της ευγένειας, της καλοσύνης, της μόρφωσης και της αλληλεγγύης και να αφήσουμε πίσω μας όσους και όσα προβάλλουν και προάγουν τη βία, το μίσος και την επιφανειακή ζωή. Παράλληλα, πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι. Αυτό θα είναι μια καλή αρχή.