Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 20 Απριλίου η συνέντευξη Τύπου για την 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, στην αίθουσα Σταύρος Βόλκος. Ο πρόεδρος της Ανθοκομικής κ. Γιώργος Παπαδόπουλος υποδέχτηκε όλους τους δημοσιογράφους και έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο κ. Γιώργο Θωμάκο.
Γ. Θωμάκος: ” Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Χρόνια πολλά σε όλους σας και στις οικογένειες σας. Το Πασχαλινό Φως να μπει στις ψυχές όλων μας. Είμαστε μόλις μια ανάσα μακριά από την μεγάλη επέτειο για τα 70 χρόνια της Ανθοκομικής Έκθεσης. Φέτος διοργανώνουμε την 69η Ανθοκομική Έκθεση και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η πρώτη, η παλαιότερη και η μεγαλύτερη Έκθεση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάζονται σκληρά γι’ αυτήν, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία υπηρεσία του Δήμου που να μην εμπλέκεται με τη διοργάνωση της Ανθοκομικής, άρα δεν θέλω να εξάρω και να αναφέρω κάποια συγκεκριμένη και βέβαια πρέπει να αναφέρω και όλους εκείνους που εργάζονται μέσα στο Άλσος. Πρόκειται για μία απόδραση εντός της πόλης, αυτό είναι η Ανθοκομική Έκθεση, είναι κάτι πολύ περισσότερο από πώληση λουλουδιών και φυτών, κάτι που έχει παγιωθεί ιδίως τα τελευταία χρόνια. Φυσικά αυτό είναι το κυρίαρχο, αλλά πετύχαμε διαδοχικά με καινοτομίες, με καλές πρακτικές να διευρύνουμε κατά πολύ το στενό αντικείμενο μιας διοργάνωσης πώλησης φυτών και λουλουδιών. Θέλω να πω πολύ συνοπτικά, ελπίζοντας ότι δεν θα μπω στα χωράφια του προέδρου, κάποιες βασικές προσφορές της Ανθοκομικής Έκθεσης. Το αυτονόητο είναι ότι εκεί ο πολίτης θα βρει, ανεξάντλητη ποικιλία, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Το δεύτερο, το οποίο επισημαίνω κάθε χρόνο, γιατί είναι και θέμα Εθνικής σημασίας, είναι η έμπρακτη στήριξη που δίνει ο Δήμος μας με την Ανθοκομική του Έκθεση στην πρωτογενή παραγωγή. Η πρωτογενής παραγωγή, τομέας που έμεινε πολύ πίσω στην πατρίδα μας, εδώ και δεκαετίες, αν και γίνονται προσπάθειες να ανακάμψει, ειδικά σε αυτό το προϊόν, το λουλούδι, το φυτό. Αν και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, γιατί είναι ένα θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Εμείς όμως, ως Δήμος δίνουμε το καλό παράδειγμα βοηθώντας πολλούς παραγωγούς και πωλητές να φέρουν το προϊόν τους από την παραγωγή αμέσως στην κατανάλωση, να το προβάλλουν και να το διαδώσουν. Επίσης, μέσα από εκδηλώσεις για τις οποίες θα σας μιλήσουν και οι υπεύθυνοι, δίνουμε λύσεις και παραδείγματα για ένα αστικό πράσινο με εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Αυτό ονομάζεται αειφορία. Το συναντάμε αυτό σε περίπτερα φορέων και σε ειδικές θεματικές εκδηλώσεις. Το τελευταίο που θέλω να σημειώσω, όσον αφορά την προσφορά της Ανθοκομικής, που για πολλούς Κηφισιώτες είναι ίσως και το πρώτο, είναι αυτή η γέφυρα, η νοσταλγική, η συναισθηματική με το παρελθόν του τόπου, της πόλης μας. Εγγόνια παλιών κηπουρών είναι σήμερα φυτωριούχοι. Οι απόγονοι εκείνων που δούλευαν στα παλιά αρχοντικά είναι σήμερα εκείνοι που με τεχνογνωσία και marketing προωθούν το ίδιο ακριβώς προϊόν.
Θέλω επίσης να σταθώ, πολύ σύντομα και σε κάποιους άλλους συμβολισμούς της Ανθοκομικής Έκθεσης. Η Ανθοκομική μας είναι η εμπροσθοφυλακή, το εξώφυλλο μιας συνολικής, ολιστικής οπτικής του Δήμου σχετικά με έναν τρόπο ζωής πιο φυσικό, λιγότερο δαπανηρό που να σέβεται το περιβάλλον, να εξοικονομεί πόρους, όπως είπα και προηγουμένως και να ενισχύει την κυκλική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος μας, ένας δήμος περιβάλλοντος και φυσικού κάλλους, δεν μπορεί να υστερεί, αντίθετα πρέπει να πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, των οργανικών υπολειμμάτων, προϊόντων της κουζίνας ή του κήπου δηλαδή. Εκεί λοιπόν, έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ δίκτυο καφέ κάδων και παράγουμε κάθε μήνα από εκείνους που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο, έως και 20 τόνους compost, το οποίο ξαναγυρνάει στην οικονομία φυσικά και στην οικιακή οικονομία.
Πρόσφατα εγκρίθηκε, κατόπιν μελέτης για την οποία συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό 3.000.000€ για τέτοιες ακριβώς δράσεις. Με αυτή τη χρηματοδότηση, προφανώς ο Δήμος μας θα απογειωθεί σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε πολλούς κλαδοτεμαχιστές, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πλέον σε όλη την πόλη, και με ειδικά απορριμματοφόρα, το δίκτυο των καφέ κάδων και να αναπτύξουμε ευρύτερα αυτή τη λειτουργία. Τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια και της Περιφέρειας, έχουμε ήδη εγκαταστήσει 22 έως τώρα συστήματα κάδων με 4 έως 6 ρεύματα, που μπορεί κάποιος να απορρίψει το υλικό που θέλει. Ακόμα και αυτό είναι πρωτοπορία και καινοτομία γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε μόνο τους μπλε κάδους. Αυτό λοιπόν επεκτείνεται ώστε η ανακύκλωση να γίνεται ακόμα πιο στοχευμένα, πιο αποδοτικά. Φροντίσαμε να προμηθευτούμε με ίδιους πόρους, περίπου 1000 κάδους ανακύκλωσης και βέβαια αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή μας ως μοναδική πόλη της Ελλάδας σε πρόγραμμα Αειφορίας και μηδενικής εκπομπής άνθρακα, το λεγόμενο SPARCS, στο οποίο συμμετέχουν επτά ευρωπαϊκές πόλεις, που ανταλλάσσουν καλές πρακτικές. Μέσα από το SPARCS έχει ευνοηθεί η μικροκίνηση στον Δήμο μας, η οποία θα διευρυνθεί. Η κίνηση δηλαδή με ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Η Κηφισιά είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα που καθιέρωσε τα πατίνια και ειδικά οι νέοι μας τα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και τα επιλέγουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η χρήση των πατινιών εξοικονομεί κυριολεκτικά ενέργεια, αφού έτσι δεν χρησιμοποιούνται τα μέσα μεταφοράς (ταξί κ.α. ), ούτε τα αυτοκίνητα για κοντινές αποστάσεις. Με το SPARCS αλλά και με ένα ευρύ πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, θα εγκαταστήσουμε αισθητήρες στο υπέδαφος, σε χωμάτινες επιφάνειες. Οι αισθητήρες καταγράφουν τη στάθμη του νερού, τα επίπεδα υγρασίας και έτσι θα ρυθμίζεται ανάλογα το πότισμα. Τελειώνοντας, θα ήθελα να συνδέσω την Ανθοκομική, που είναι η μεγάλη γιορτή τς Άνοιξης και του Περιβάλλοντος, με όλα όσα σας ανέφερα αλλά και άλλα πολλά που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς είναι πρώτη σε όλα, είναι πρωτοπόρος, γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσκαλούμε επισήμως τον Πρωθυπουργό να εγκαινιάσει την Έκθεση. Έτσι και φέτος αναμένουμε την απάντησή του και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκαινιάζει την Έκθεση και συνήθως ο αρμόδιος Υπουργός ο οποίος πάντα κάνει και πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για τον κλάδο της Αγροτικής Οικονομίας. Ευχαριστώ πολύ”
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ανθοκομικής κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο δήλωσε τα εξής:
”Προσωπικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε και πάλι εδώ. Οι περισσότεροι γνωριζόμαστε και από την Ανθοκομική Έκθεση του 2021, που επίσης είχα την τιμή να προεδρεύω. Μια χρονιά που η Έκθεση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ο κόσμος της αγκάλιασε πολύ θερμά, παρά τα μέτρα που ίσχυαν λόγω του COVID. Είχαμε καταφέρει να έχουμε ρεκόρ σε επισκέπτες και ήταν και οι πρώτοι χρονιά που εμφανίστηκαν σε πλήρη διάταξη οι κήποι μας, το θεματικό μέρος της Έκθεσης, κάτι που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει και προσδίδει κύρος και επισκεψιμότητα στη γιορτή αυτή της πόλης μας. Κάτι ανάλογο υπάρχει και φέτος. Μαζί μας είναι η κ. Κατσίκα, Αρχιτέκτων Τοπίου και συνεργάτης της Ανθοκομικής, υπό την εποπτεία της οποίας δημιουργούνται όλοι αυτοί οι κήποι. Φέτος, θέμα μας είναι οι Ελληνικοί Κήποι, κήποι στους οποίους θα δει ο κόσμος φυτά που ανθούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Συνολικά θα υπάρχουν οκτώ κήποι.
Μην ξεχνάμε επίσης, ότι όπως κάθε χρόνο διοργανώνουμε ολοκληρωμένα προγράμματα Βιωματικής Εκπαίδευσης για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού. Καθημερινά θα βρίσκονται στην Έκθεση οι γεωπόνοι, οι οποίοι θα συνοδεύουν και θα ξεναγούν τα παιδιά στους κήπους και στα φυτά. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την APIVITA, στο οποίο λαμβάνουν μέρος τουλάχιστον 650 μαθητές από την ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής.
Έχουμε επίσης ένα καθιερωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζεται με την Έκθεση και πραγματοποιείται στον όμορφο χώρο του Άλσους μας. Ειδικά φέτος ήμασταν πολύ φειδωλοί όσον αφορά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών. Ένα πολύ μικρό μέρος των εκδηλώσεων θα πληρωθεί καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται αφιλοκερδώς, από διάφορους Συλλόγους, φορείς, χορωδίες, παιδικούς σταθμούς αλλά και το Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Βικέλας. Τέλος, θα υπάρχει μια πολύ ωραία έκθεση Φωτογραφίας από τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς καθώς και μία συναυλία από τους σπουδαστές του. Έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα, που αφορά σε όλες τις ηλικίες, για μικρούς και μεγάλους. Θέλουμε μια Ανθοκομική ανοιχτή για όλους και έχουμε προσπαθήσει πολύ γι’ αυτό.
Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10:00-22:00, τις καθημερινές μέχρι τις 13:00 θα είναι ελεύθερη η είσοδος και στη συνέχεια θα υπάρχει το εισιτήριο. Θα ισχύουν οι ειδικές τιμές, όπως πάντα, για συνταξιούχους, φοιτητές, ανέργους.
Φέτος, ειδικά ξεκινάμε με μια επιτυχία, πριν καν ανοίξει τις πύλες της η Έκθεση, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπεροπροσφοράς αιτήσεων από τους παραγωγούς. Βρεθήκαμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να πρέπει να αφήσουμε απ’έξω κάποιους παραγωγούς.
Σας καλούμε λοιπόν όλους να επισκεφθείτε την Έκθεση και να δείτε όλα όσα έχουμε ετοιμάσει. ”
Ο κ. Καραγιαννάκης, αντιπρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης έλαβε τον λόγο και δήλωσε: ”Θα ξεκινήσω με την τελευταία κουβέντα του προέδρου. Φέτος, η Έκθεση δείχνει την αίγλη της. Όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι για την έκθεση. Δεν υπάρχει καμία πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η ταυτότητα της πόλης μας. Με το που τελειώνει η Ανθοκομική Έκθεση, την επόμενη μέρα ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη. Όλη αυτή η δουλειά που βλέπετε δεν είναι έργο λίγων ημερών και πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον Δήμαρχο αλλά και όλο το προσωπικό γιατί κάθε χρόνο βάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχυ.”
Ε. Κατσίκα: ΄΄Φέτος όπως ξέρετε το θέμα είναι οι Ελληνικοί κήποι. Μέσα από αυτό εμείς θέλουμε να προβάλλουμε τα ελληνικά φυτά, να προτρέψουμε τον κόσμο να εμπνευστεί από την ελληνική φύση και παράλληλα προτείνουμε λύσεις για να δημιουργήσουν τους δικούς τους βιώσιμους κήπους που θα είναι προσαρμοσμένοι στα νέα κλιματικά δεδομένα της χώρας μας. Ελληνικός κήπος είναι η αποτύπωση μικροτοπίων της χώρας μας με φυσικά υλικά και φυτικά είδη που περιγράφουν τοπία περιοχών της πατρίδας μας και παράλληλα περιγράφουν Πολιτισμό, Ιστορία, Τέχνη και πρακτική. Όλα αυτά θα τα δείτε μέσα από τους 8 κήπους που έχουν σχεδιάσει εθελοντικά αρχιτέκτονες τοπίου και ομάδες αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι θα έχουμε μια μεγάλη προσφορά καθώς θα μας σταλούν από τον Βαλκανικό Κήπο πάνω από 300 ελληνικά φυτά, από τη ζωντανή συλλογή τους με έμφαση στα ενδημικά είδη όπως είναι η λαδανιά, η αγριογαρυφαλλιά, η νησιωτική ρίγανη, το κρίταμο και άλλα πολλά, τα οποία θα έχει την ευκαιρία ο κόσμος να τα δει αναλυτικά και να τα γνωρίσει. Είναι σπάνια και ενδημικά φυτά.”
Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους δημοσιογράφους να θέσουν τις ερωτήσεις τους ενώ φεύγοντας πήραν το presskit και ένα γλαστράκι.
Φωτογραφίες: Ευάγγελος Λουτριώτης
- Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του άρθρου.